Březen 2011

Na konci března jsme se měli možnost poznat další místa a lahůdky sladké Francie, tentokrát v Akvitánsku, kam jsme byli pozváni Francouzskou obchodní komorou. Největší zážitek byl pro nás Maison Barthoul, kde se udí lososy klasickou metodou ve vertikální poloze na olšovém dříví. Jde o rodinný podnik s přátelskou atmosférou. Z výkladu majitele pana Barthouila a z přístupu ostatních zaměstnanců, bylo zřejmé, že je práce zároveň i jejich koníčkem. Mohli jsme si prohlédnout celý provoz od zpracování kachen na foie gras, až po kompletní ukázku přípravy ryby. Všude se linula jemná vůně olšového dříví. Na závěr jsme byli pohoštěni lososem, nejlepším, kterého jsme dosud jedli. Jen jsme se nemohli shodnout, je-li lepší divoký Baltický či Norský. Můžete posoudit sami, když si pro svůj kousek vybrané lahůdky přijdete na Žižkov, opravdu stojí za to. Kromě lososa jsou u nás k mání i foie gras a další kachní lahůdky. Ve výsledku je opět znát, že přístup zpracovatele je poctivý v každé fázi výroby. /Kupříkladu o kachnu se stará konkrétní farmář, zde je zvykem, že jeho nacionále se objeví i na etiketě k foie gras/ Další novinkou, která vzešla ze zdejších setkání je horská sýrárna Aramits. Malý podnik pomáhá místním chovatelům ovcí, pasoucích se v podhůří Pyrenejí, se zpracováním nadojeného mléka. V nabídce převažují ovčí sýry včetně modrého bleu, ale i sýry z dvojího mléka-ovčího a kravského. Výsledky jejich snažení byly oceněny v Paříži medailemi v obou předchozích letech. Naší poslední zastávkou byla kozí sýrárna Le Pic (www.fromages-de-chevre.fr) v malebném koutě divokého kraje Cahors, kromě již známých jemných čerstvých sýrů, bílých i v popelu, jsme nakoupili i mírně aromatický omývaný vínovicí Jefou a sýr Pechegos vzdáleně podobný Livarotu. Majitelé dva mladí sympatičtí hoši nezůstávají pozadu a sklízí úspěchy na přehlídkách.. Doporučuji podívat se na jejich pěkné interaktivní stránky. Jako doplněk k sýrům, je u nás k dostání celá plejáda pyrenejských domácích marmelád – exotická, mango, rebarbora s jahodou, broskev s vínem, podzimní směs,... a medy pyrenejský, jasmínový a pomerančový Příště od sympatického majitele jistě přivezeme i jeho výtečné ovocné želé.