Vína z Chablis
Historie:
Jméno Chablis pochází ze dnou keltských slov: “CAB” (dům) a “Leya” (blízko
lesa). Dnes je to male městečko s 4000 obyvatel a je kolébkou jednoho
velmi starého vinařského kraje Francie. Jeho původ sahá do 2 století před
Kristem, do doby Galů. Vlastní vesnice vznikla až za doby Římanů, kteří
dobyli tento kraj ve třetím století a o kterých je známo, že se nikdy
nepřemisťovali bez několika keříků révy ve svých zavazadlech.
První písemná zmínka o Chablis je datována do roku 510. A.C. Sigismond,
první křesťanský král Burgunska zde vystavěl klášter a v devátém století
to byl Charlemange, který postavil kostel Sainte Marie. Později byli mniši
nuceni utéci před invazí Vikingů a usadili se poblíž Auxerre. To zabezpečilo
úspěch a rozvoj vína Chablis, především pro náboženské účely a bylo také
nezbytné pro zachování velkorysé pohostinnosti kláštera. Předtím, než
se usadili, vždy prohlédli okolí z hlediska možnosti pěstování vína a
když se zastavili v Chablis neudělali chybu. S přístavem Auxerre v blízkosti
a s lehce dosažitelnou Paříží.
V roce 1118 abé z Pontigny, užíval 36 arpentů (tj. asi 160 akrů) vinic.
V polovině 15. století záznamy dokazují, že sudy naplněné Chablis byly
dopravovány do Picerdie, Flander a Anglie. Popularita vína rostla a též
popularita vesnice Chablis. V roce 1478 zde byla postavena ve Francii
pátá barvotiskárna a počet obyvatel rostl.
Náboženské války v roce 1600 plenily vesnici. Chablis byl spálen a vydrancován
Hugenoty. Trvalo dvě století, než se podařilo obnovit život a prosperitu
vinic. Během krátké doby byly vinice dobyty phylloxerou. Každý vinný keř
bylo nutno vytrhnout a vysadit nové odnože.
Vinaři v Chablis začali znovu od nuly. Až v roce 1938 "Institut National
des Appellations d ' Origine" ( I.N.A.O.) udělil Chablis A.O.C. status
a věci se začaly navracet do normálu.
Během války produkce znatelně poklesla. Před válkou bylo ročně produkováno
okolo 15 000 hektolitrů, ale v roce 1945 pouze 481 hektolitrů.
První festival vína se konal v roce 1949, kdy produkce byla 9 426 hl.
Průměrná produkce v minulých deseti letech byla 126 326 hl.
I když imitace je často považována za nejvyšší formu lichotky, výrobci
vína v Chablis nejsou příliš nadšeni tím, že jméno „Chablis“ je užíváno
na lahvích odjinud než-li z jejich 16 800 akrů. Jako „Chablis“ z Kalifornie
a Austrálie – vyráběno z jakéhokoliv vína, červeného nebo bílého a lisuje
se od Tokia do Trafalgar Asuare. Výrobci skutečného Chablis se tomu staví
na odpor. Je to jejich bitva a i když možná není tak vážná jako Hugenoti,
phylloxera nebo světová válka, je to válka důležitá.
Vína Chablis:
Vína Chablis jsou chutí nezaměnitelné lehké a jemné chardonnay s příjemnou
minerální chutí a medověkřídovou dochutí, za kterou vděčí především půdě,
která se v okolí Chablis vyskytuje. Vinice Chablis se nachází na dvou
typech podloží, což jsou geologické vrstvy, které se objevily v období
druhohor (před 150 mil. let). Tato podloží (geologické vrstvy) jsou nazývána:
- Portlandské, je podložím pro Petit
Chablis a tvoří jej vápenaté živočišné zbytky .
- Kimmeridgen, které tvoří podklad větší části apelace. Kimmeridgen se
sestává z vápenné opuky, která obsahuje velké množství vápenných fosilií,
jejichž hlavní zástupce se nazývá "ostrea virgula" (druh malé
ústřice ). Před 70 miliony lety slané vody ustoupily a tyto miniaturní
ústřice počaly tuhnout, až vytvořily zmíněné opuky. Víno Chablis je
tudíž „miláček předurčený ústřicí“ par excellence!
GRAND CRU& PREMIER CRU
Uvnitř vinařského kraje Chablis se rozlišuje několik crus. Cru designované,
Bourgogne, víno pocházející ze souboru vinic, tvořících určenou plochu.
Toto malé území zahrnuje vinice o rozloze několika hektarů až několika
desítek hektarů. Jeho jméno je obvykle katastrálním názvem místa, ale
může také zahrnovat více katastrálních názvů. Vinice stejného cru patří
téměř vždy několika výrobcům. Území 7 Chablis
Grands Cru tvoří vinice na pravé straně řeky Serein (dole na obrázku
malé místo nad městem Chabis vyznačeno červeně): jejich svahy dominují
malému městu Chablis.
|