Burgundská vína
Keltští druidové znali tajemství divoké révy v období již dlouho před Kristem.
První důkazy organizovaného vinařství pocházejí ze 7. stol. př. Kr., kdy
se Keltové vrátili ze svých výbojů do Itálie a přinesli s sebou sukovité
keře kultivované vinné révy.
Po temném období, následujícím po pádu Římské říše a mnoha nájezdech barbarů,
začali mniši z Cluny a Citeaux šířit burgundské víno i za hranice své země.
Po staletí byla burgundská vína „nejlepší v celém křesťanském světe“.
Burgundsko je oblast s vápenitou, slínovitou, jílovitou a oblázkovitou půdou s občasnými stopami železa. Místnímu vínu dodávají osobitý charakter nejen půdní podmínky, ale i drsné zimy a teplá léta. Pěstují se zde odrůdy Pinot noir, Chardonnay, Aligoté a Gamay a poblíž Saint-Bris v Auxerrois se lze setkat i se Sauvignonem.
Burgunsko se dělí do devíti geografických oblastí: Chablis,
Auxerrois, Côte de Nuits, Côte de Beaune,
Côte Châlonnaise, Mâconnais, Beaujolais
villages, Beaujolais a Coteaux du Lyonnais.
|